VALOTILANTEITA

Taidetta bussinodottajille ja ohikulkijoille.

Kurvissa, Hämeentie 31:n tyhjässä liiketilassa vuorottelee joulukuun alkupuoliskolla kuusi valo-, ääni- ja tilateosta. Galleria Kandelan tuottaman Valotilanteita-sarjan teokset ovat sananmukaisesti helposti lähestyttäviä – niitä katsotaan suoraan kadulta. Näyttelyllä ei ole aukioloaikoja, pääosin teokset ovat toiminnassa aina(kin) pimeän aikaan.

Osa teoksista pohjautuu tekijöiden aiemman näyttömövalosuunnitelman yhteen valotilanteeseen, johon suunnittelija on halunnut palata tai joka jäi syystä tai toisesta tekemättä. Osa teoksista on toteutettu aiemmin ja saa nyt uuden muodon uudessa tilassa. Teokset ovat kevytrakenteisia ja ne vaihtuvat muutaman päivän välein. Tekijöinä on valo- ja äänisuunnittelijoita, tilataiteilijoita ja lavastajia, opiskelijoista lehtoreihin.

Valotilanteita on myös osa Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ohjelmaa.

Valotilanteita Facebookissa

Lehdistökuvat

SARJAN TEOKSET

Teokset avautuvat ensimmäisen avoinnaolopäivän illalla ja jatkuvat viimeistä aukiolopäivää seuraavaan aamuun.

Valitettavasti Jari Kauppisen Instant Reply jää tällä kertaa toteuttamatta ylitsepääsemättömien nykyteknisten ongelmien takia. Tulevaisuudessa sitten!

1.–2.12. Jenni Kääriäinen: Unikuva #1
Teoksen taustana on Turun Kaupunginteatterin Yhteys (kantaesitys 22.9.2011, esityksiä 17.2.2012 asti)

Teoksen tapahtumia voi seurata myös blogista: http://aivomusiikki.blogspot.com/

Unikuva #1, ensimmäinen yö


Kuva esityksestä Yhteys

Näytelmän keskushenkilö, 16-vuotias Rene sairastaa nopeasti etenevää MS-tautia ja hakee yhteyttä ulkomaailmaan vain silmiään liikuttaen. Esitys kysyy millainen on ihmisen mielensisäinen todellisuus, kun kommunikoimisen keinot on suurelta osin riistetty ja miten vuorovaikutus ympäristöön voi toteutua ilman fyysistä toimintaa.

Tässä installaatiossa, samoin kuin Yhteydessä hyödynnetään EEG- mittauslaitteistoa, joka tunnistaa neuroimpulsseja, silmänliikkeitä sekä kasvon alueen lihasjännityksiä. Mitattua tietoa syötetään reaaliaikaisesti valoinstallaatioon.

Unikuva #1 kysyy vastaanko aiheuttamistani muutoksista ympäristössä, jos en tiedä mitä teen.

Koetta valvoo Marko Alastalo. Aktio on osa Aivomusiikkilaboratorion toimintaa. Tekijä on valosuunnittelija ja lavastaja.

3.–4.12. Raisa Kilpeläinen: Kolme muotokuvaa


Osa teoksesta Kolme muotokuvaa Prahan quadrennialessa. Kuva: Martina Novozámská / PQ


Teoksen hahmot Valotilanteissa

Teos on ehdotus esitykselliseksi installaatioksi. Siinä elävät esiintyjät ja heistä otetut muotokuvat muodostavat triptyykin, jossa reaalitila ja tilanne rinnastuvat tallennetun tilan ja tilanteen kanssa. Poikkitaiteellinen teos yhdistää elementtejä muun muassa teatterista, tanssista, kuvataiteesta ja performanssista. Teosta on esitetty Master of Arts -kantaesityksen lisäksi mm. Hangö Teaterträffenissa ja Praha Quadrennialessa.

Kolmen muotokuvan esiintyjät Elina Pirinen (Jelena), Lassi Alhorinne (Valentin), ja Kalle Ropponen (Irina) läsnä teoksessa sunnuntaina 4.12. klo 15-20.

Tekijä on valosuunnittelija ja lavastaja.

5.–8.12. 1-0, le fin / Mia Kivinen
Liisa Pentin tanssiteoksen 1–0, materiel du coeur loppukuvaan perustuva valoinstallaatio, illan viimeinen hetki tilassa, jossa kenties kummittelee.
Tekijä on valosuunnittelija.


Alkuperäisen esityksen yhdessa lavastaja Salla Salinin kanssa suunniteltu maailma oli hylätty tila, jolla oli oma tahto

1-0, le fin Valotilanteita-sarjassa

9.–11.12. Kaisa Salmi: Tie Taivaaseen
Inspiraatio teokseen on lähtenyt arkisista asioista, joiden tahaton kauneus jää usein huomaamatta.
Taiteilija Kaisa Salmi on Suomen Viron-instituutin Vuoden 2011 taiteilija.12.-14.12. Meri Ekola: Rakkauteni sinuun
Rakkauteni sinuun on tilallinen asetelma, johon sekoittuu yllättäen ilmestyvät ja katoavat kuvat. Teoksen keskiössä on tunteiden kommunikointi. Näyttämöllinen kokeilu ilmentää rakkautta ja erityisesti sen kuvaamisen tuskastuttavaa mahdottomuutta on siirtynyt nyt teatterin illuusiosta arjen mittakaavaan. Työn innoittajana on ollut arkkityyppisen romanttisen rakkauden kuvaus ja sen kyseenalaistaminen. Tavoitteena on muuttaa ilmiön käsitteellisyys edes hetkeksi henkilökohtaiseksi.
Tekijä on valosuunnittelija.

KIITOS

Taiteen keskustoimikunta
Helsingin kulttuurikeskus
Kesko
Zodiak – Uuden tanssin keskus
Fida
Sun Effects
Teatterimuseo
TEAK/VÄS
Kiasma-teatteri

Alkuun || Näyttelyt || Muu ohjelma || Yleisökeskustelut || Kiitos || Galleria Kandela || Lehdistölle